Blogroll
- Interview 1612 – New World Next Week with James Evan Pilato
- "Victim-Centered" Justice Is a Threat to Due Process
- Freedom Airway – #SolutionsWatch (video)
- Israel Is Losing the Fight To Obscure Its Apartheid Character
- Three Steps To Obtain Covid-19 Medication
- What Biden/Harris Will Do
- Biden Can Now Launch the Nukes and Unleash World War III Whenever He Feels Like It
- Time Preference, Interest Rates, and Stagflation
- I’m Blocked From Uploading to GooTube (and Other News)
- As Joe Biden Takes Over, Washington Is in Desperate Need of a Little Foreign Policy Humility
- Offsite Post: ‘The Greatest Generation’
- Freedom Airway – #SolutionsWatch
- Two More Remembrances for January
- Dancing for Doctors!
- An Economic Rational for Where BLM Rioting Has Taken Place
- Is Q-Anon a Federal Government Entrapment Scheme?
- A Helper for the South: St Ekvtime Takaishvili
- New Book: ESCAPING PATERNALISM
- Unlike the Fed the ECB Leaves Euro Area Banks Unprepared for the Downswing
- Most Popular Posts of 2018
- Apropo de petrol, atunci când n-ai consum de ce-l suprataxezi?!
- Volatilitatea vădește o românizare a Occidentului
- Statul ar trebui să încurajeze deschiderea cât mai multor "ghișee fiscale" cu ...
- Venituri excepţionale sparte pe pomeni banale
- Încasările statului român n-au suferit de pe urma reducerii producției de gaze
- Seele: OMV Petrom va adopta o decizie finală de investiție în Neptun Deep dacă proiectul de ...
- Importurile de gaze din primele 7 luni le-au depășit cu un TWh pe cele din întreg anul trecut
Cele mai citite
- O mica problema de retorica
- 101 carti de necitit intr-o viata
- Alternativa Nicusor Dan. Nula
- O stire: moartea presei.
- Totalitarism homosexual
- Cel mai reușit produs al sistemului corupt
- Evolutionism pe intelesul tuturor
- Agenda 21 pentru o sclavie durabila
- Cu ochii larg închiși
- Clark Carlton: Modernity considers sub-natural existence the sumit of human progress
O stire: moartea presei. | ![]() | ![]() | ![]() |
Polemici |
Scris de Ninel Ganea |
Miercuri, 18 Mai 2011 11:57 |
Casandrele de serviciu si fomatorii de opinie patimasi au inceput sa vesteasca o mica apocalipsa in urma prabusirii celei de–a patra puteri. Se opineaza ca ar fi in pericol democratia, societatea civila, dreptul la informare, chiar drepturile individuale, si multe alte lucruri. Cred ca tocmai drepturile individuale ar putea avea cel mai mult de castigat, ceteris paribus, iar oamenii vor fi, in principiu, mai bine informati. Acum sa explic... Presa traditionala a fost de la bun inceput un debuseu pentru informatii partizane, vulgaritate, materialism cras, progresivism pe toate linia si “umanitarism cu ghilotina”. Si aici nu am in vedere presa “tabloida” in comparatie cu cea “quality”, ci tocmai pe aceasta din urma, si nu cea din ultimii ani de la noi sau de aiurea, ci mai mult presa de acum 100-120 de ani, in special din tarile civilizate, cum sunt numite de obicei. Ce-i drept ca ziarele de atunci aratau ca un roman de idei in comparatie cu cele din zilele noastre si pretindeau o capacitate de a discerne si intelege superioare, dar spiritul si esenta lor au ramas neschimbate. Adica materialiste. (In favoarea ziarelor contemporane ar mai trebui adaugata si scuza ca de atunci si pana astazi scoala publica a scos analfabeti pe banda rulanta, desi acest amanunt nu schimba fundamental perspectiva) De altfel, presa asa cum o stim noi s-a nascut odata cu triumful spiritului modern si are toate defectele acestuia, doar ca mult mai ingrosate. Iar pentru a nu ma aventura in acest teritoriu singur am ales cateva nume foarte diferite care sa ne ofere o imagina partiala despre cum arata presa de atunci: “As the press of this country now exists, it would seem to be expressly devised by the great agent of mischief, to depress and destroy all that is good, and to elevate and advance all that is evil in the nation. The little truth that is urged, is usually urged coarsely, weakened and rendered vicious, by personalities; while those who live by falsehoods, fallacies, enmities, partialities and schemes of the designing, find the press the very instrument that the devils would invent to effect their designs” (James Fenimore Cooper, citat de Richard Weaver “Ideas have consequences”)
“A few years ago I was walking one Sunday morning along a country road in a remote part of New England, and on passing a farmhouse saw through the window the members of the family around the lighted lamp, each one bending over a section of a yellow journal. I reflected that not many years before the Sunday reading of a family of this kind would be the Bible. To progress from the Bible to the comic supplement would seem a progress from religious restraint to a mixture of anarchy and idiocy” (Irving Babbitt – Literature and the American College)
“Just see these superfluous ones! Sick are they always; they vomit their bile and call it a newspaper. They devour one another, and cannot even digest themselves” (Friedrich Nietzsche – Asa grait-a Zarathustra)
“I have given up newspapers in exchange for Tacitus and Thucydides, for Newton and Euclid, and I find myself much the happier” (Thomas Jefferson intr-o scrisoare catre John Adams)
“Rică: Da, familia e patria cea mică, precum patria e familia cea mare; familia este baza societăţii / Jupân Dumitrache: Aşa e, bravos! (lui Ipingescu.) Toate le ştie, îmi place.../ Ipingescu: Apoi dacă-i jurnalist... (Ion Luca Caragiale – O noapte furtunoasa).
Lista nu se opreste aici, insa ar trebui sa fie suficient pentru a avea o idee despre cum stateau lucrurile odinioara, si care era opinia unor oameni diferiti ca filosofie sociala vis-a-vis de “progresul” informatiei si efectele sale asupra oamenilor obisnuiti.
Revenind in prezent, presa a fost de cele mai multe ori doar instrumentul de propagare a ideologiei oficiale elaborate in universitatile de stat, diferentele de opinie luate la scara mare fiind infinitezimale si avand la baza doar atasamente financiare diferite (vezi de pilda cazul Romaniei unde majoritatea jurnalistilor sunt avocatii interventiei statului in tot ce misca pe fata tarii). In mod cert aceasta reforma nu va schimba pe termen scurt esenta presei sau dimensiunea interioara a oameneilor. Ca atare, miracolele nu vor aparea peste noapte. Dar cred ca este rezonabil sa ne asteptam ca oamenii sa devina mai circumspecti si mai reticenti la ce le este servit ca informatie oficiala. Iar daca succesul acesta va fi insotit si de o delegitimizare a scolii publice (desi nu se intrevad deocamdata semne relevante in aceasta directie), atunci motivele de sarbatoare vor fi si mai mari. Din pacate exista posibilitatea ca aceasta victorie sa fie efemera deoarece primii avocati ai reglementarii internetului si-au facut aparitia, bineinteles din dorinta “sincera” de a “proteja consumatorii” de calitatea inferioara a informatiei. Insa pana atunci nu strica putina veselie sobra.
|