Curs de Supraviețuire Ortodoxă

curs

Blogroll

Blat(ter) cu Kissinger PDF Imprimare Email
Economie
Scris de Florin Rusu   
Luni, 06 Iunie 2011 13:39

UPDATE: Nici nu s-a uscat bine cerneala pe site-ul nostru si a aparut o stire menita a furniza "indicii" privind viitorul rol al lui Kissinger in comitetul FIFA nou creat: Blatter a anuntat ca FIFA nu va deschide o ancheta pe tema alegerii Qatarului drept gazda a CM 2022, dar ca poate face acest lucru viitorul comitet de etica, format printre altii din Johann Cruyff, Placido Domingo si, cu voia dumneavoastra, Henry Kissinger

Scandalurile sexuale, si nu numai, din cadrul institutiilor internationale (FMI si BM) arata coruptia endemica din cadrul acestora. Ultimul cutremur care a zguduit o institutie supranationala este cel din cadrul FIFA, a carei conducere (din care doi membri au fost demisi pentru luare de mita) a fost tocmai recastigata de Sepp Blatter. Prin blat asa cum a mai facut-o, probabil.

Elvetianul a gasit insa solutia coruptiei de la varful FIFA: sa puna “lupul paznic la stana”. Fostul secretar de stat american Henry Kissinger a primit o propunere din partea preşedintelui FIFA, Joseph Blatter, de a face parte dintr-un grup de personalitati care ar urma sa lucreze pentru ridicarea suspiciunilor de coruptie care planeaza asupra forului mondial.

Dar ce merge prost in cadrul FIFA? Simplu: politizarea deciziilor institutiei, cel mai scurt drum catre mita. Recent un lord englez a prezentat in Parlamentul britanic un raport privind atribuirea turneelor finale din 2018 si 2022 catre Rusia si Quatar, in care acuza ca reprezentantilor Angliei le-a fost ceruta mita in schimbul voturilor. Unul dintre reprezentantii FIFA vroia chiar sa fie facut “sir” de regina?!

Iar practica nu este una noua. Astfel, institutia pe care Blatter o conduce a vandut in 1996 drepturile de televizare ale Mondialelor de Fotbal companiei elvetiene ISL, parte a concernului Adidas. Falimentul companiei din 2001 a dus la descoperirea unor documente contabile care demonstrau ca ISL mituia inalti oficiali ai FIFA. Reporterii BBC au intervievat angajatii firmei falimentare ISL, care au confirmat plata regulata a unor sume de bani catre oficialii FIFA, mita fiind data sistematic sub forma de salarii platite in secret cu ajutorul unei fundatii din Liechtenstein intr-un off-shore din Caraibe. De asemenea, Sepp Blatter a fost acuzat tot de BBC ca a falsificat alegerile FIFA pentru a ramane presedintele UEFA. Totul a pornit de la acuzatiile presedintelui Federatiei Somaleze de Fotbal si vicepresedinte al Confederatiei Africane, Frah Addo, care a recunoscut ca i s-au oferit 100.000 de dolari in schimbul votului pentru Blatter. Acestuia i s-a alaturat un seic din Qatar care a primit un plic cu 50.000 de euro in schimbul votului sau. Scandalul s-a musamalizat, iar Qatar a primit, intr-un mod mai mult decat surprinzator, drepturile de organizare a Campionatului Mondial pentru 2022.

De altfel, conexiunea araba pare a fi principalul motiv pentru care Blatter a apelat la Kissinger, recunoscut pentru “serviciile” pe care le face familiilor regale din regiune (cum au votat reprezentantii statelor arabe la ultimele alegeri FIFA va puteti inchipui singuri). Murray Rothbard descrie aceste conexiuni intr-un articol din 1991, publicat si in The Irrepressible Rothbard, Why the War: The Kuwait Connection:

“Kissinger's major, and most lucrative role, has come as head of Kissinger Associates in New York City, founded on a loan obtained in 1982 from the international banking firm of E.M. Warburg, Pincus and Company. Nominally, Kissinger Associates (KA) is an "international consulting firm" but "consultant" covers many sins, and in KA's case, this means international political influence-peddling for its two dozen or so important corporate clients. (…) Who were these "superstar international consultants?" One of them, who in 1986 was the vice chairman of KA, is none other than General Brent Scowcroft, former national security advisor under President Ford, and, playing the exact same role under George Bush, serving as the chief architect of the Gulf War. One of the General's top clients was Kuwait's government-owned Kuwait Petroleum Corporation. (…) Another KA client is the Fluor Corporation, which has a special interest in Saudi Arabia. (…) Perhaps the most interesting KA board member is one of the most Beloved figures in the conservative movement, William E. Simon, secretary of treasury in the Nixon and Ford administrations. When Simon left office in 1977, he became a consultant to the Bechtel Corporation, which has had the major massive construction contracts to build oil refineries and cities in Saudi Arabia. In addition, Simon became a consultant to Suliman Olayan, one of the wealthiest and most powerful businessmen in Saudi Arabia. Long a close associate of the oil-rich Saudi royal family, Olayan had served Bechtel well by getting it the multi-billion contract to build the oil city of Jubail”.

Bechtel are comenzi cel putin la fel de importante si din Quatar. Iar organizarea unui turneu mondial se transforma intr-o mina de aur pentru contractori, in special cei din infrastructura. In realitate, numirea lui Kissinger intr-un grup de personalitati care sa lupte impotriva coruptiei de la varful FIFA nu este o masura anticoruptie, ci dovada coruptiei.

Logica actiunii politice conduce inevitabil la coruptie. Ce s-ar intampla la varful unui organism supranational care ar detine monopolul tiparirii unei monede unice internationale!? Al carui consultant va fi evident chiar Henry Kissinger…

PS: Pe baza experientei acumulate ca „antreprenor“ al FIFA, Blatter s-a mai facut remarcat prin declaratii savuroase si edificatoare privind parerile sale despre functionarea unei economii de piata. „Nu cred ca este buna listarea cluburilor la bursa. Fotbalul nu este Bursa, este un joc al societatii noastre (de initiati in jocuri de culise, poate - n.r.). Pentru a pastra actiunile, trebuie ca echipa sa castige. Daca echipa pierde, este ca in comert: daca aveti rezultate slabe, in acel moment va trebui sa oferiti, la fel ca societatile cotate la Bursa, la fiecare trei luni, rezultatele economice. Si apoi, la un moment dat, acestea sunt in scadere, iar atunci ce faceti? Trebuie sa castigati cu orice pret, veti utiliza agenti interzisi pentru a castiga, si aici vorbesc foarte sincer de dopaj“, a explicat Blatter cum vede el fenomenul fotbalistic listat pe bursa.

Share/Save/Bookmark
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Joomla 1.5 templates free, site hosting business.

Caută

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner