Energy Report

Energy_Report
Consecintele stiintei oculte PDF Imprimare Email
Ce citim
Scris de Ninel Ganea   
Miercuri, 11 Iulie 2012 22:16

The_Rosicrucian_EnlightenmentOriginile intelectuale ale revolutiei stiintifice moderne sunt imposibil de separat de diversele curente oculte, foarte active in sec XVII si ulterior, potrivit extraordinarei lucrari “Iluminismul rozicrucian”, apartinand lui Frances Yates, publicata in urma cu mai bine de 10 de ani si in limba romana.

Descares, Newton, Kepler si, mai presus de toti, Francis Bacon, pozitivistul “avant la lettre” si apostolul cunoasterii ca putere, aveau cu totii legaturi, mai mult sau mai putin explicite, cu manifestele rozicruciene. Miscarea, initiata in Germania, dar elaborata si dezvoltata apoi in Anglia, promitea, in cea mai buna traditie milenarista (vezi si incredibila productie de scrieri utopice a vremii), rasaritul unei noi epoci a omenirii in care cunoasterea stiintifica se va contopi cu cea religioasa pentru a readuce omul la conditia de dinainte de Cadere. Alchimia, Magia si Cabala deveneau tehnicile de cunoastere prin excelenta in atingerea conditiei paradisiace.

In spatele numelor stralucitoare deja mentionate apare, ca intr-un roman politist, figura stranie a lui John Dee, unul din cei mai influenti magicieni ai tuturor timpurilor.

Interpretarile suple, documentele inedite si argumentele solide propuse de Yates fac, cred, aproape imposibil de contestat teza sa si o indeparteaza categoric de orice posibila eticheta de “conspirationism” (nu ca ar fi ceva in neregula “per se” cu acest tip de teorii).

Insa, as vrea sa ma opresc in continuare asupra unei consecinte care mi se pare ca se desprinde imediat ce acceptam teza lui Yates, cu repercursiuni evidente pana in zilele noastre.

Presupozitia impartasita de acesti ocultisti/oameni de stiinta era aceea a unei salvari exclusiv prin cunoastere, magica sau/si rationala. Rozicrucienii nu cautau sa realizeze o revolutie tehnologica, amanunt prin care noi identificam astazi in mod curent stiinta, ci o revolutie religioasa cu o antropologie, metafizica si soteriologie distincte. Mai precis, preocuparea lor fundamentala era de a gasi o cale spre (Auto?)Divinitate, care sa nu faca apel la etica.

“..But before the end, God will allow a great influx of truth, light, and grandeur, such as surrounded Adam in Paradise, to be poured forth on mankind. New stars have appeared in the costellations Serpentarius and Cygnus which are signs of the coming of these signs”. (Frances Yates)

Ideea ca omul poate fi indumnezeit prin reforma morala a sinelui, prin exercitiu ascetic, prin eliberarea de patimi, pur si simplu nu exista in orizontuSuperStock_1895-22163l lor mental. Iluminarea umanitatii survine, in opinia lor, exclusiv prin descoperirea codurilor secrete aflate dincolo de fenomenele iluzorii. Odata cu revelarea misterelor, credeau ei, lumea va imbratisa dintr-un foc noua religie.

“For if they see their own destiny and that of the world clearly set before them in this supreme light and learn how to use the means which will unfailingly lead to good ends, why should they not actually use them?” (John Comenius) Consecintele politice ale unei astfel de gandiri nu sunt nici ele greu de anticipat si nu e de mirare ca mai toti sustinatorii unei tehnocratii stiintifice (H.G. Wells, B. Russell, etc) s-au aflat de partea socialismului

Acest tip de filozofie gnostica a castigat clar disputa cu traditia clasica reprezentata de Biserica Catolica si Aristotel (una din tintele preferate ale manifestelor rozicruciene), iar in prezent domina autoritar modernitatea fie ea stiintifica sau New Age. Pentru o ilustrare sumara a mentalitatii ocultist-stiintifice astazi este suficient sa arunci o privire fugara peste mai toate miscarile intelectuale, cool sau nu, de la transhumanisti pana la teoreticienii globalizarii religioase, politice si culturale (tot in sec. XVII apar si primii sustinatori mai consistenti ai unui guvern unic mondial).

Mai mult, asa cum arata Yates, rozicrucianismul isi propunea sa dea o dubla lovitura incercand sa demoleze atat Vaticanul cat si Habsburgii, o alianta care reprezenta, in viziunea lor, Antihristul. Un bun exemplu de inversarea gnostica a traditiei si rescriere a istoriei. Nu e o intreprindere prea dificila de vazut in ce masura au reusit acest lucru…

 

Share/Save/Bookmark
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Joomla 1.5 templates free, site hosting business.

Recomandam

Banner

Caută

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner