Curs de Supraviețuire Ortodoxă

curs

Blogroll

Săptămâna în bucăţi. Istoria religiilor, după Cioran PDF Imprimare Email
Scris de Ninel Ganea   
Vineri, 24 Octombrie 2014 20:35

rus2Proiectul deputatului independent Remus Cernea de a înlocui Religia în şcoli cu un opţional de Etică şi cultură civică a trecut tacit de Camera Deputaţilor şi devine lege, dacă scapă de Senat. Cei de la ASUR, mereu disponibili ca berbec ideologic, au recomandat un curs de istorie a religiilor. Despre subiectul acesta s-a pronunţat, mai demult, Emil Cioran atunci când i-a adus un elogiu otrăvit lui Mircea Eliade: „Cum să-ţi imaginezi un specialist în istoria religiilor rugându-se”? (...) Degeaba îi descrie (pe zei – n.n.) şi-i comentează cu talent – să le insufle viaţă nu poate, căci a stors din ei toata seva, tot comparându-i, tot contrapunându-i, i-a tocit pe toţi, spre marea lor osândă, iar ceea ce rămâne din ei – nişte simboluri golite de sânge – nu-i ajută la nimic credinciosului, dacă admitem că în acest stadiu al erudiţiei, al dezabuzării şi al ironiei mai poate exista cineva care să creadă cu adevărat”. Cei de la ASUR şi-au dat seama, bineînteles, că este mult mai eficient pentru un ateism solid să oferi un simulacru religios decât o interdicţie fermă. Cât despre cultură civică, eu am nişte amintiri de pe vremea partidului comunist, dar presupun că astăzi toate conceptele controversate de atunci vor fi înlocuite cu vulgata democraţiei liberale bruxelleze. În rest, nicio schimbare.

Conform Preşedintelui Seimului, Radoslaw Sikorski, Vladimir Putin i-ar fi propus lui Donald Tusk, la Moscova, în 2008, împărţirea frăţească a Ucrainei, „un stat artificial”. Presa noastră, ca întotdeuna de partea binelui, a oprit relatarea în acest moment şi s-a pus să comenteze monstruozitatea. Presa din Polonia l-a asaltat cu întrebări pe Sikorski până când a fost nevoit să recunoască o gafă de proporţii. „Cuvintele mele au fost interpretate greşit”, a declarat, în primă instanţă, oficialul polonez. Acesta a negat participarea la orice discuţie privind o eventuală anexare şi a precizat că nu există înregistrări ale convorbirilor cu Putin. Presat apoi, Sikorski a mutat locul conversaţiei de la Moscova la Summitul NATO de la Bucureşti, tot în 2008, spunând ca memoria i-a jucat feste. Însă, atenti la detalii, ruşii au remarcat absenţa din calendarul oficial al Summitului a vreunei întâlniri bilaterale. În timpul acesta, analiştii de politică externă consideră, pe urma bâlbâielilor poloneze, că „Nu iese fum fără foc. Rusia a pus deci ochii pe Ucraina mai demult”.

Ministrul Învăţământului, Remus Pricopie, vrea ca fiecare şcoală de la ţară sau oraş să fie dotată cu tablete, manuale digitale şi catalog electronic. Argumentul lui Pricopie provine dintr-un raport realizat de Comisia Europeană şi „experţi în tehnologii educaţionale din SUA”. Deci, sigur este ceva nemaipomenit. În practică, trecerea la etapa de învăţământ 2.0 va fi sinonimă cu o retardare generală. Ştiu că pentru mulţi nu se poate coborî mai mult decât acum, dar drumul până la maimuţă ne este facilitat cu mărinimie şi tehnologie. Astfel, copiii de ţarani şi de orăşeni vor putea acum să aibă conturi de facebook şi youtube din clasa I, asta dacă nu au avut părinţi emancipaţi, iar siteurile deocheate le vor ţine loc de abecedar. De citit şi scris nu se mai poate pune problema, deoarece în loc de cuvinte vor fi folosite imagini, în timp ce stiloul va fi înlocuit de deget. Progres.

Ajutorul umanitar al SUA pentru refugiaţii sirieni ajunge în mâinile combatanţilor ISIS, care apoi solicită taxe de protecţie pentru cărăuşi, potrivit unui reportaj realizat de „The Daily Beast”. Convoaiele cu medicamente şi mâncare trebuie să treacă printr-o zonă controlată de fundamentaliştii islamici, care, astfel, îşi impun propriile tarife vamale. Asta când nu rechiziţionează şi redistribuie produsele. În altă ordine de idei, Mănăstirea Sf. Ecaterina din peninsula Sinai, una din cele mai vechi şi importante din lume, trăieşte din ce în ce mai greu sub atacurile constante ale beduinilor, care au impus părinţilor o taxă de 21.000 de dolari. Autorităţile, adică Frăţia Musulmană, nu doar că asistă pasiv, dar şi-au impus propriul lor impozit pentru fiecare călugăr din mănăstire, din cauza trapezei, văzută ca o sursă de îmbogaţire pentru monahi. Obiectivul destul de transparent pare a fi distrugerea aşezământului şi alungarea comunităţii. De la schimbarea regimului politic în Egipt, peste 100.000 de creştini au luat calea pribegiei, iar în Siria, din cei 1,8 milioane de creştini, a mai rămas doar o treime. Cel mai comod şi la îndemână în acest context este să acuzi musulmanii, dar nu trebuie uitat niciodată că venirea extremiştilor a fost facilitată peste tot de păpuşarii şi strategii vizionari.

UE vrea să interzică motoarele Diesel, motivul fiind poluarea excesivă. Nu se va întâmpla azi, nici mâine, dar e bine ca lumea să fie pregătită. Cei care aşteaptă momentul pentru a-şi cumpăra o maşină pe benzină, nu ar trebui să fie foarte liniştiţi deoarece măsura ar viza în special zona industrială şi agricolă. Profesorul Guy McPherson, de la Universitatea din Arizona, a declarat săptămâna aceasta că specia umană a pierdut bătălia cu încălzirea globală, adică suntem deja morţi şi tot ce mai putem face este salvarea altor specii, „prin distrugerea civilizaţiei industriale”. Cam ăsta este contextul narativ în care se iau astfel de decizii. De la încălzirea globală nedovedită se ajunge dintr-un singur salt       la primitivism. Din cauza unor astfel de teorii, doar în ultimii ani au fost interzise becurile cu filament şi aspiratoarele de mare putere, iar la rând aşteaptă uscătoarele de păr şi televizoarele. În schimb, vă puteti bucura de biciclete.

Share/Save/Bookmark
  Joomla 1.5 templates free, site hosting business.

Caută

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner