Curs de Supraviețuire Ortodoxă

curs

Blogroll

Silver Circle: desenul animat care demasca tirania bancilor centrale PDF Imprimare Email
Critica de film
Scris de Adrian Mosoianu   
Miercuri, 25 Aprilie 2012 09:38

altDistopie monetara, thriller science fiction, poveste de dragoste, batai si explozii, scoala austriaca de economie in plina actiune – toate se potrivesc pentru a descrie Silver Circle, un film de desene animate in care o banda de rebeli indragostiti de libertate si satui de clicile oligopoliste care manipuleaza valorea banilor si bunastarea oamenilor simpli se opun dictaturii Federal Reserve – sistemul de banci centrale al Statelor Unite.

Filmul este programat sa aiba premiera pe 15 august anul acesta, potrivit realizatorilor de la studioul Lineplot Productions. Data nu este aleasa intamplator: in aceasta zi, in 1971, presedintele de atunci al Statelor Unite, Richard Nixon, semna decretul prin care SUA renunta in mod oficial la sistemul monetar bazat pe etalonul-aur si desfiinta convertibilitatea in metal galben a dolarului american.

Initial, lansarea Silver Circle era programata pentru toamna anului trecut, insa dificultatile intampinate in obtinerea finantarii necesare au amanat momentul in mai multe randuri. Costurile totale ale productiei sunt estimate de realizatori la circa 1,6 milioane dolari, iar o buna parte din acesti bani au fost obtinuti din donatii de la public.

O versiune in sistem benzi desenate a productiei este deja accesibila online.

 

Atmosfera „orwelliana”

Actiunea filmului este plasata in anul 2019. In urma deceniilor de politica monetara laxa a Federal Reserve, care a tiparit si aruncat pe piata tot mai multi bani pentru a finanta deficitul bugetar al SUA si a mentine solvabilitatea si profiturile sistemului bancar, dolarul si-a pierdut statutul de moneda internationala de rezerva.

Mai precis, creditorii externi ai SUA s-au saturat sa le tot scada valoarea activelor denominate in dolari detinute, doar pentru a intretine iluzia de prosperitate a cetatenilor americani, voturile politicienilor si profiturile oligopolurilor sprijinite de stat.

Drept consecinta a inflatiei scapate de sub control de autoritati, americanilor le este tot mai greu sa-si asigure traiul zilnic, preturile cresc nu de la o zi, ci de la o ora la alta, somajul a explodat, pensionarii isi vad distruse economiile de o viata, iar abuzurile statului fata de libertatile elementare ale cetatenilor au intrecut orice limita.

Printre altele, oamenilor simpli le este interzis de catre Federal Reserve, care a ajuns sa controleze fatis intregul sistem politic american, sa detina si sa utilizeze alte instrumente monetare decat dolarul de hartie tiparit de Fed.

Interdictia face referire la un eveniment istoric real: decretul din 1933 al presedintelui SUA Franklin Delano Roosevelt, prin care cetatenilor americani li se interzicea sa detina in proprietate aur sub orice forma, cu exceptia bijuteriilor de dimensiuni foarte mici. Statul american a confiscat atunci, practic, aurul de la cetateni, „rascumparandu-l” de la acestia la un pret subevaluat, mult sub cel de piata.

 

Batai, dragoste si free market economy

In acest context, o mana de rebeli se organizeaza intr-un grup intitulat Silver Circle (Cercul de Argint), iar principala lor forma de nesupunere este punerea in circulatie a unor monezi din argint, ca alternativa la dolarii de hartie controlati de Fed.

Drept consecinta, sunt vanati de politie si de serviciile secrete, iar pentru a rezista in clandestinitate sunt nevoiti sa invete toate tehnicile de lupta armata si cu mainile goale cu care suntem obisnuiti din filmele „clasice” de actiune.

Partile de thriller si de educatie economica sunt pigmentate si cu o poveste de dragoste: unul dintre cei mai valorosi agenti secreti pusi de autoritati pe urmele rebelilor ajunge sa se indragosteasca de o fata membra a Silver Circle, prilej pentru el sa fie initiat in invataturile scolii austriece de economie, sa inteleaga felul in care functioneaza sistemul de control si represiune din care face si el parte si, bineinteles, sa treaca de partea binelui.

 

Experienta in filme educative

Producatorul si regizorul filmului, Pasha Roberts, a creat casa de productie si studiourile Lineplot Productions in 2003, in Cambridge, Massachusetts, o mica localitate langa Boston.

La inceput, firma se ocupa cu realizarea de animatii 3D pentru diverse institutii financiare, care explicau modalitatea de functionare a unor instrumente de tranzactionare complexe sau clarificau, in scop educativ, diferite concepte de teorie economica.

Incurajat de succesul activitatii studioului, Roberts, care este si economist de orientare libertariana, a decis sa urmeze o cale mai creativa, iar incepand cu 2008 a lansat seria de scurt-metraje animate educationale Save Sony (Salvati-l pe Sony), care expune starea dezastruoasa si defectele de conceptie ale sistemelor publice clasice de pensii.

Serialul, asemanator ca realizare cu celebrul South Park, prezinta aventurile unui adolescent, care afla, odata ce isi ia primul job din viata, ca din salariu i se retin asa-numitele contributii de asigurari sociale si nu intelege ce reprezinta acestea si la ce folosesc.

 

Cine sunt realizatorii

Pasha Roberts este expert in software si antreprenor cu experienta in acest domeniu. La inceputul anilor 90’ a creat de la zero compania WebLine Communications, specializata in integrarea aplicatiilor web ale corporatiilor cu serviciile de call-center ale acestora.

Cei 30.000 de dolari care au reprezentat investitia initiala in WebLine Communications au fost obtinuti de Roberts in urma castigarii unui concurs de proiecte antreprenoriale studentesti organizat de celebrul Massachusetts Institute of Technology.

Roberts a detinut si condus compania pana in 1999, cand, ca o confirmare a performantelor inregistrate, aceasta a fost achizitionata de catre gigantul Cisco Systems.

Al doilea om ca importanta din echipa Lineplot Productions, care realizeaza Silver Circle, este Raedia Sikkema Albinson, director de animatie. Experienta ei ca realizatoare de animatii include mai multi ani petrecuti la Centrul de Astrofizica Harvard-Smithsonian.

Articol aparut in revista Finantistii

Share/Save/Bookmark
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Joomla 1.5 templates free, site hosting business.

Caută

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner