Curs de Supraviețuire Ortodoxă

curs

Blogroll

Consiglierii spun lucruri traznite PDF Imprimare Email
Economie
Scris de Florin Rusu   
Miercuri, 14 Septembrie 2011 09:35

Oficialii, fie ei politicieni sau tehnocrati, spun lucruri traznite. Totusi, oricat de traznite ar fi acestea, in general au o logica, chiar daca defectuoasa, una politica. Exista insa si declaratii fara noima, precum cea de ieri a lui Adrian Vasilescu, eternul consilier al guvernatorului BNR Mugur Isarescu. In opinia acestuia, inevitabilul faliment al Greciei va avea consecinte si asupra Romaniei. Insa nu in sensul unei analizari mai aprofundate a consecintelor trecerii la euro, atat de aprofundate incat sa se finalizeze dupa disparitia monedei euro. Dimpotriva, il consigliere crede ca vom renunta la orice spirit critic si vom intra (sau vom fi obligati sa intram) cu ochii inchisi in zona euro.

"S-ar putea schimba ceva (din cauza problemelor din Grecia in legatura cu planurile noastre de trecere la euro, n.r.), s-ar putea sa vedem tendinte de grabire a cresterii Zonei euro. Adica sa ne trezim mai repede in euro decat ne-am astepta", a spus Adrian Vasilescu, aflat intr-o vizita de lucru la Realitatea TV. "Asa cum s-a simtit nevoia la un moment dat sa fie intarita prin extindere Uniunea Europeana, s-ar putea ca foarte repede sa se simta nevoia sa se intareasca prin extindere Zona euro. Grecia nu iese, si nici Germania nu iese", spune Vasilescu.

Noroc ca declaratia nu a fost facuta de vreun consilier al presedintelui BCE, Jean-Claude Trichet. Ea s-ar fi suprapus anuntului Moody’s privind retrogradarea ratingului Soc Gen, pe probleme de lichiditate, si a Credit Agricole, pe expunerea fata de Grecia, si ar fi cauzat o prabusire fara precedent a pietelor europene si a monedei euro. Mult asteptatul moment Lehman Brothers european ar fi sosit si, odata cu el, si probabilul sfarsit al monedei euro, pe care Romania ar fi urmat sa o adopte cat mai rapid, in absenta.

Cum ar putea extinderea zonei euro sa salveze moneda euro numai il congliere stie. O introducere a Romaniei, stat cu probleme la fel de grave structurale ca si Grecia si cu o productivitate similara cu cea pe care o inregistra statul elen la momentul aderarii (e drept cu o datorie publica mai mica), nu poate decat sa creeze probleme suplimentare euro. Pentru zona si moneda euro nu exista nici cel mai mic avantaj al adoptarii de catre Romania a monedei europene. Pentru Romania ar exista un “avantaj”: s-ar imprumuta mai ieftin (atat populatia, cat si statul) atat sub efectul unor anticipatii (irationale de altfel) pozitive ale pietei, cat si a “protectiei” BCE si Germaniei. Inaintea intrarii in zona euro toate statele au beneficat de pe urma anticipatiilor irationale ale pietelor, care au condus la o convergenta nominala a principalilor indicatori, in special inflatia, deficitul si datoria publica (ca urmare a scaderii dobanzilor in asteptarea momentului adoptarii euro). Numai ca acest lucru a condus la intrarea acestora in clubul select vest-european la rate de schimb mult prea generoase, ce le-au ros din productivitate. Iar aceasta din urma problema nu a fost rezolvata prin scaderea salariilor reale, ci prin subventionarea sa de catre state (prin angajari in sectorul public sau subventii alocate unor campioni nationali) finantate de imprumuturi lungi si dese, favorizate de costul de finantare redus, transferat de la state precum Germania, care are mai nou, se pare, obligatia sa salveze membrii insolventi. Sau de catre BCE, care mai nou poate accepta drept colateral inclusiv obligatiunile statelor insolvente, deci cu atat mai mult pe cele ale Romaniei. O eventuala intrare a Romaniei in zona euro in aceste conditii (lasand la o parte problemele monedei europene) nu ar duce decat la o crestere exponentiala a datoriei publice si a datoriei private externe. Romania n-ar avea nevoie decat de cativa politicieni si tehnocrati iresponsabili (aici stam foarte bine, indeplinim criteriile de convergenta reala) si de cativa ani (doi-trei) pentru a deveni a doua Grecie.

Dar ce conteaza toate acestea atat timp cat scopul este unul mult mai nobil. Trecerea mai rapida a Romaniei la euro este doar un pas intermediar pana la formarea Statelor Unite ale Europei, ne explica Adrian Vasilescu.

"Sa ajunga pana la Uniunea Statelor Europene, e unicul (sic!) care ar putea functiona, daca el nu va fi infaptuit inseamna ca Europa nu va avea un viitor", incheie Vasilescu. Dar poate vor avea viitor statele europene, incepand cu Germania si terminand cu Romania, cu voia dumneavoastra, ultima pe lista!

Share/Save/Bookmark
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Joomla 1.5 templates free, site hosting business.

Recomandam

Banner

Caută

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner