Curs de Supraviețuire Ortodoxă

curs

Blogroll

Capitalismul imoral, in versiunea Davos PDF Imprimare Email
Economie
Scris de Ninel Ganea   
Joi, 26 Ianuarie 2012 11:01

davosZilele acestea are loc, la Davos, Forumul Economic Mondial, unde principala tema de discutie o reprezinta “esecul capitalismului”. Subiectul nu este nou, chiar are o vechime considerabila, de cel putin un secol, asa ca o interpretare oficiala a ultimelor evenimente “se cerea”. Nicio surpriza pana aici.

Uitandu-ma, insa, un pic pe interventiile participantilor (un fel de who’s who din politica, banci si afaceri), mi s-a parut remarcabila similitudinea discursurilor. Mai toti reprezentantii establishmentului actual critica din plin capitalismul, in special pentru imoralitatea sa.

Klaus Schwab, gazda si intemeietorul Forumului: “Ne aflam intr-o epoca de schimbari profunde, ce necesita noi modalitati de gandire, in locul celor comune. Capitalismul ,in forma sa curenta, nu isi are locul in lumea actuala”

Joe Echevarria, CEO-ul Deloitte: “Va trebui sa avem de-a face cu reglementari – echilibrand nevoia de a proteja societatea cu obstructionarea cresterii. Cred ca aceasta se va putea manifesta prin alegerile pe care guvernele si mediul de afaceri le fac”.

Mark Penn, CEO-ul gigantului de relatii publice Burson-Marsteller: “Toata aceasta criza a ridicat intrebari mai largi despre functionarea capitalismului si cum redefinim echitatatea in secolul 21”

Si, cu voia dumneavoastra, Daniel Daianu, membru al Council of Foreign Relations, intr-un editorial publicat de contributors.ro : “Economia nu trebuie sa fie o jungla a afacerilor; o societate in care “winners take all” nu protejeaza democratia. Capitalismul are nevoie de spirit etic pentru a fi sustinut de cat mai multi indivizi. Cautarea profitului impune logica sa implacabila si fara eficienta nu se poate progresa”.

Ca este nevoie de moralitate sau religie pentru cooperarea umana, inclusiv pentru afaceri, reprezinta un adevar la care ar subscrie foarte multi liberali (de pilda, Lordul Acton sau Tocqueville). Insa ceea ce contine programul elitelor reunite la Davos nu reprezinta o reintoarcere la “vremurile bune de altadata”, cand respectabilitatea si onorabilitatea se bazau pe liberul arbitru si pe ideea ca omul are un suflet nemuritor. “Cei mai puternici oameni ai lumii”, cum ii alinta neincetat media, doresc impunerea moralitatii cu forta. In fapt, e doar un nou pretext pentru si mai multa reglementare, interventie guvernamentala pe scara larga si restrangere a drepturilor fundamentale. Si, probabil, o ultima lovitura de baros data libertatii. “Europa se confruntă cu o cădere în haos şi conflicte. America va avea parte de proteste ce vor sfârşi prin interzicerea unor libertăţi civile. Sistemul economic global ar putea intra în colaps”, este profetia complice al lui George Soros, fost participant la Davos, actual sustinator (financiar?) al miscarii Occupy Wall-Street si al multor altor lucruri nefaste...

Toti cei care se intreaba acum ipocrit despre moralitatea capitalismului sunt insa aceiasi oameni care vad in economie o stiinta “value free”, care considera ca nu exista valori obiective, ca “pe termen lung suntem toti morti”. Iar despre etica promovata de multe din numele prezente la Davos puteti citi din abundenta in presa de stanga.

Pentru a inlatura orice suspiciuni, trebuie amintit ca in sistemul economic actual, cel pe care Davos-ul il numeste capitalism, statul rechizitioneaza mai bine de jumatate din veniturile indivizilor, controleaza productia de moneda, reglementeaza tot ce misca si poate confisca nestingherit proprietatea privata. In aceste conditii, nu este nevoie de multa imaginatie pentru a putea vedea cam cum ar arata un “capitalism” reformat moral, potrivit exigentelor establishmentului.

“O societate ce alege intre capitalism si socialism nu alege intre doua sisteme sociale; alege intre cooperare sociala si dezintegrarea societatii. Socialismul nu este o alternativa la capitalism, este o alternativa la adresa oricarui sistem sub care indivizii pot sa traiasca ca fiinte umane” (Ludwig von Mises – Actiunea Umana).

 

 

 

Share/Save/Bookmark
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Joomla 1.5 templates free, site hosting business.

Recomandam

Banner

Caută

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner