Curs de Supraviețuire Ortodoxă

curs

Blogroll

Falsificatorii de bani PDF Imprimare Email
Economie
Scris de Ninel Ganea   
Marţi, 06 Septembrie 2011 12:26

counterfeit-money-thumb4167735

Povestirile au un rol important in viata oricareri comunitati deoarece exprima imaginarul moral. Astazi ele nu mai au iau forma concreta a unei scrieri sau transmiteri orale, ci aceea relativ mai sofisticata a filmelor, a muzicii, a televiziunii, a jocurilor video, a romanelor. Toate aceste variatiuni imprima, alaturi de scoala, un anumit tip de filozofie, ceea ce ii face pe oameni sa arate intr-un anumit fel. Spiritual vorbind.

De pilda, micul Dostoievski a fost “hranit” la varste foarte mici cu Vietile Sfintilor si Pateric. Asta l-a ajutat, in buna masura, sa treaca peste propaganda nihilist-atee a occidentalizatilor de tipul Belinski si sa supravietuiasca fizic in ocna siberiana. Chestie de gust, ar spune un modern.

Insa pana si un om foarte modern, cum e de pilda Mugur Isarescu, sesizeaza ca e ceva in neregula cu povestile de succes ale prezentului.

“Ce modele le dăm (copiilor – n.r.), ce modele le dă societatea românescă în prezent, samsari de fotbalişti care câştigă cu sutele de milioane? Ei vor prelua treptat conducerea acestei ţări dacă nu le dăm modele”.

Putem fi de acord, pe baza experientelor istorice locale, ca impresarii nu reprezinta niste indivizi foarte simpatici, cu atat mai putin modele de urmat. Dar, teoretic, ei nu fac niciun rau si indeplinesc un serviciu de piata foarte cerut.

In schimb, guvernatorul BNR are proriul program si sugestii in materie de povestiri cu talc pentru societate.

“De exemplu, apropo de contrafaceri, de falsuri in materie de bancnote, eu va spun ce m-a impresionat pe mine, o cartulie despre educatie, din asta, care pare ciudata. Pentru cei din generatia noastra, probabil ca suna ca povestile alea cu pionerul sovietic, dar, vedeti, se mai repeta istoria. Cu baiatul bun, baiatul rau, fata - prietena băiatului bun si cum il descopera pe cel rau, care se ocupa cu spalatul de bani, cu bani falsi. O poveste, as putea spune, usuratica, dar ea era dedicata unui public tinta, tineretul, care trebuie sa fie educat”, a declarat Isarescu.

In materie de bani falsi, guvernatorul are o experienta si o parere avizate, asa ca spusele lui trebuie tratate cu mare atentie. Totul pleaca de la confuzia verbala a vremurilor noastre si am sa simplific istoria foarte mult, in cele ce urmeaza.

In trecut, sec. XIX de pilda, inflatia era definita drept cresterea masei monetare, insa in prezent este masurata ca indice al preturilor de consum (IPC). Adica se ia un “cos de bunuri” (cartofi, mazare, paine, utilitati, etc) si, daca au crescut preturile, inseamna ca a crescut si inflatia. Doua probleme imediate cu aceasta abordare: din IPC pot fi scoase diverse produse cu majorari neplacute, astfel incat inflatia sa nu sara din grafic, iar preturile pot creste si din alte motive decat cele monetare. In aceasta abordare se pierde legatura esentiala dintre moneda si inflatie.

In fine, ideea de baza e ca inflatia a fost cosmetizata astazi intr-un fenomen impersonal, ce poate aparea de niciunde, asta daca e sa te iei dupa bancherii centrali. Asta dupa ce vreme de secole avusese vinovati precis identificabili, care tipareau bani falsi, subtiau moneda, inlocuiau aliajul de aur sau argint, samd. Iar acei vinovati se gaseau, de pilda, mereu la conducere, de unde si privilegiul monarhilor de a bate moneda. Insa cum monarhia nu avea niciun interes sa-si fure singura caciula, inflatia era, comparativ cu timpurile actuale, insignifianta. Dar in vremurile democratice, cand tiparitul de moneda a devenit o afacere impopotonata cu termeni academici (“quantitative easing”, “injectie de lichididate”) si grafice aiuritoare, bancherii centrali au devenit niste supraoameni, situati dincolo de bine si rau, fara nicio responsabilitate deoarece “pe termen lung suntem toti morti” (Keynes). Asa ca tiparnita democratica falsifica bani la foc continuu (sub diverse umbrele conceptuale) spre saracirea materiala si morala majoritatii si protejarea grupurilor de interese apropiate. Adica exact ca baiatul din povestea guvernatorului.

In final un quick quiz : care sunt asemanarile si deosebirile dintre falsificatorul de bani din brosura si Mugur Isarescu?

Share/Save/Bookmark
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Joomla 1.5 templates free, site hosting business.

Caută

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner